Bogatina флорални води корица 1

Здравейте!

В настоящата статия засягам една много любима моя тема – флоралните води. Ползвам голяма разновидност флорални води в грижата за кожата и косата си. Техния природен произход и многобройни ползи, ги поставиха на пиедестал в моята сутришна и вечерна рутина. С две думи – без флорални води не оставам!

В края на статията съм ви оставила код за отстъпка 🙂

Bogatina флорална води

Какво представляват флоралните води?

Флоралната вода е по-известното наименование на хидролата. Хидролатът се получава след парна дестилация на дадено лекувито растение. Чрез парната дестилация се извличат етеричните масла от растението като част от тях остават в хидролата. Флоралните води са вторичен продукт от производството на етерични масла. След процеса на дестилация, в тях се запазват всички полезни водоразтворими вещества от лечебните растения.

ВАЖНО! Полученият хидролат не е равносилен по състав и полезни свойства на пречистената вода с няколко капки етерично масло в нея. Тя няма същият полезен ефект от получената чрез парна дестилация флорална вода.

Хидролатът или флоралната вода имат многобройни лекувити и полезни свойства върху косата, кожата и дори настроението. Всяка флорална вода носи ползите на растението, от които е получила своето етерично масло. Те са близки по действие до етеричното масло, но са много по-слаботоксични и безопасни за употреба.

Видове флорални води и техните ползи

В настоящата статия ще обърна внимание на натуралните флорални води на Bogatina. Те са български бранд, който създава 100% органични флорални води от местни български суровини.

Това, което ме спечели при тях е високата концентрация на етерично масло във флоралната вода след парна дестилация. Опитвала съм десетки марки български флорални води, и тези на Bogatina са едни от най-чистите, концентираните и ефективните.

Нека ви запозная с асортимента на флоралните води на Bogatina

Роза Дамасцена

Царицата на флоралните води – флорална вода от роза дамасцена. Ние в България имаме изключителен късмет да отглеждаме роза дамасцена и розовата й вода да ни е буквално на една ръка разстояние.

Bogatina флорална вода от роза дамасцена

Розовата вода се прилага върху кожата и косата и дори може да се консумира. Нейните ползи са многобройни и тя е добре да намери приложение в грижата на всяка жена. Водата от роза дамасцена е незаменима при сухота и хидратация на кожата. Тонизира и освежава кожата и възвръща нейния тургор. Има силни антиоксидантни свойства и спомага за борбата с бръчките и отпускането на кожата. Възстановява еластичността на кожата и успокоява възпалителните процеси. Изравнява тена на кожата и спомага за регенерацията изравняването на епидермиса. Успокоява кожата след слънчеви бани или епилация. Спомага и за заличаването на спукани капиляри по кожата.

Освен ключова съставка в козметиката, роза дамасцена има редица ползи и за здраветоспира тревожността и нервността и подобрява качеството на съня. Способства за нормалната работа на ендокринната система и нормализира сърдечната дейност. За жените е незаменима в лечението на проблеми на половата система и нарушения хормонален баланс. Розовата рода помага също при очни проблеми, възпалено гърло, бронхит и стоматологични заболявания.

Желателно е да внимаваме каква розова вода купуваме, защото голяма част от тях са смес от пречистена вода и розово масло. А тази смес изобщо не може да се сравнява с парнодестилираните истински флорални води.

Ползи от флорална вода от роза дамасцена:

 • Освежава и тонизира кожата
 • Придава блясък и здравина на косата
 • Отнема излишното омазняване от кожата и косата
 • Има мощно противостареещо действие
 • Има антибактериално действие и е подходяща за лечение на акне
 • Възстановява нормалното рН на кожата
 • Успокоява кожата и лекува сухите участъци

Лавандула

Лавандулата е традиционна българска билка, която се слави с мощни успокояващи свойства и можем да посегнем към нея при редица проблеми. На първо място лавандулата ще ни помогне при безсъние и тревожност, успокоява много бързо нервната система и спомага за дълбок сън. Идеална е за ароматерапия у дома с цел повишаване на имунитета и същевременно ароматизиране на помещението. Помага при запушен нос, срещу сенна хрема и облекчава и отваря дишането при алергии и болести на белите дробове. Лятото помага за гонене на комарите и облекчава ухапванията от насекоми. Тонизира мускулите при физическо натоварване и намалява болките в ставите.

Bogatina флорална вода от лавандула

В козметиката намира широко приложение, но най-често се препоръчва за мазна и проблемна кожа, за лечение на акне и нормализиране на омазняването на кожата. Благоприятно повлиява сърбежите от екзема и дерматит. Предотвратява образуването на белези от акне, рани или изгаряния. През студеното време не позволява на устните на изсъхнат и да се напукат от студа. При грижата за косата много ефективно помага за предотвратяването появата на пърхут и спомага за растежа на косата.

Ползи от флорална вода от лавандула:

 • Има силно успокояващо и противовъзпалително действие за кожата
 • Незаменима при лечението на акне
 • Балансира и намалява омазняването при мазната кожа и коса
 • Помага за намаляване на стреса и благоприятства заспиването
 • Гони комари и успокоява ухапванията от насекоми

Немска лайка

Флоралната вода от немска лайка не е същата като от обикновената лайка, но и тя е известна с успокояващите си и регенериращи кожата свойства. Ухае подобно на лайката, но е много по-концентирана като действие. Затова не е желателно бременни жени са употребяват масло от немска лайка.

Bogatina флорална вода от немска лайка

Сходно на лайката, немската лайка също има изявено успокояващо действие. Препоръчва се за лечение на безсъние, тревожност, нервност. Помага и за облекчаване симптомите на ПМС, нормализира киселинно-алкалния баланс на лигавицата и лекува цистит. Немската лайка се препоръчва и при лош апетит и бавно храносмилане. Много е подходяща и за грижа устната кухина, защото облекчава гингивит и пародонтит. При мускулно-ставни болки облекчава и премахва синини и навяхвания.

В грижата за кожата е идеална за чувствителна и акнеична кожа. Подходяща е и за кожа с розацея. Ефективно облекчава екземи, рани, инфекции, сухота на кожата, обриви и сърбежи. Немската лайка се използва за лечение на алопеция, като стимулира растежа на косата и възстановява нейната здравина. Може да се използва и за естествено изсветляване на косата.

Ползи от флорална вода от немска лайка:

 • Има изсветляващо действие върху кожата и косата
 • Изравнява тена, намалява видимостта на пигментните петна и тъмните кръгове под очите
 • Действа успокояващо върху разранена, възпалена и зачервена кожа
 • Успокоява и лекува успешно акне, екземи и дерматити
 • Намалява зачервяването и дискомфорта при слънчеви изгаряния
 • При бебетата помага при подсичане и облекчаване на болките от никнене на зъбки

Маточина

Флоралната вода от маточина стана по-разпространена и използваема през последните години и тя съвместява множество успокояващи и противовъзпалителни свойства.

Bogatina флорална вода от маточина

Всички познаваме маточината като билка с успокояващо действие върху нерната и дихателната система, стомаха, кръвното налягане и болките в ставите. Спира световъртеж и гадене при ароматерапия. Подходяща е и за успокояване и лекуване на ухапвания от насекоми. Може да се използва при нервно напрежение за премахване на тревогата.

В грижата за кожата нейните свойства не са толкова познати. Водата от маточина е идеална за тоник за лице, заради хидратиращите и освежаващите й свойства. Подмладява кожата, заради силните си антиоксидантни свойства. Успокоява кожни раздразнения и възпаления, екземи, обриви, зачервявания. Много е подходяща и за мазна кожа, тъй като има матиращо кожата действие и намалява отделянето на себум през деня. При мазна коса действа също освежаващо и регулира омазняването в корените.

Ползи от флорална вода от маточина:

 • Балансира, освежава и тонизира кожата
 • Много подходяща за мазна кожа, защото намалява отделянето на себум и смалява порите
 • Има противогъбично и антибактериално действие
 • Успокоява кожата, тялото и сетивата
 • Може да се прилага и като средство против гадене при бременност и път

Безсмъртниче

Безсмъртничето или още наричано “билката на Средиземноморието” е познато с несравнимата си способност да подмладява кожата. Маслото, добито от красивите му жълти цветове са подпомага възстановяването на кожата, бори се със свободните радикали, изглажда и стяга кожата. Това го прави изключително подходящо за проблемна кожа с белези и зачервявания или за стягане и повдигане на зряла кожа.

Bogatina флорална вода от безсмъртниче

Безсмъртничето притежава отлични антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави много подходящо за борба с акнето. Благоприятства по-бързо зарастване на рани, белези, обриви и лезии. Успокоява дерматити, възпаления и екземи.

Освен чисто козметичното му приложение, безсмъртничето има и многобройни ползи за здравето. Успешно помага за лекуване и облекчаване на настинка и кашлица. Действа антибактериално и антимикотично върху инфекции и гъбички като спира растежа на вредните патогени. При физическо натоварване намалява напрежението в мускулите и ставите. Не на последно място – повлиява за премахване на умора, нервно напрежение и редуциране на стреса.

Флоралната вода от безсмъртниче стана популярна отпреди 2-3 години, когато започна да заема място в рутината на много дами. Тя се спряга като идеална част от анти-ейдж грижата за кожата.

Ползи от флорална вода от безсмъртниче:

 • Стимулира производството на колаген в кожата
 • Има силно изразено противостареещо действие
 • Идеална за чувствителна, суха и зряла кожа
 • Заличава белези и петна по кожата
 • Изравнява и избистря тена на лицето
 • Подходяща е за лечение на акне и белези от него
 • Спомага за лекуване на обриви, екземи и изгаряния
 • Може да се ползва и за устна хигиена като вода за уста

Бял равнец

Белият равнец е най-често наричан “женска билка”, защото лекува множество проблеми, свързани с женската полова система – от менструални болки до дисменорея (липса на цикъл). Повлиява благоприятно при лечение на заболявания на яйчниците, при поява на бяло течение и други гинекологични инфекции. Не използвайте бял равнец при бременност и кърмене.

Bogatina флорална вода от бял равнец

Освен кръвопречистващо и регулиращо действие, белият равнец има заздравяващо действие върху рани, навяхвания и натъртвания. Затова флоралната вода има идеално приложение върху кожата след епилация и депилация. Успокоява веднага раздразнената кожа. Идеална е за облекчаване на екземи, дерматити и други раздразнения на кожата.

Не бях чувала за флорална вода от бял равнец, докато не се сблъсках с натуралните води на Богатина. Ползвам я най-вече след епилация за успокояване на кожата и бързо затваряне на ранички и порязвания.

Ползи от флорална вода от бял равнец:

 • Има силно антисептично и антибактериално действие, облекчава и алергии
 • Спомага за по-бързото заздравяване на ранички и порязвания по кожата
 • Успокоява и балансира кожата след депилация и епилация
 • Бори се с раздразненията при чувствителната кожа – екземи, дерматити, обриви
 • Ограничава вредното въздействие върху кожата от слънцето и вятъра

Салвия (градински чай)

Салвията е известна като магическа билка. Нейните свойства са многобройни, смята се, че лекува дори безплодие. Градинският чай има доказано противовъзпалително, дезинфекциращо, стягащо и дори кръвоспиращо действие. Тя е един от най-мощните познати антиоксиданти, които забавят стареенето. В козметиката широко се влага в кремове, масла, серуми и маски.

Bogatina флорална вода от салвия

Счита се, че и салвията е от женските билки, тъй като влияе положително при нарушения в менструалния цикъл, оплаквания и дискомфортни състояния при менопауза, бяло течение. Справя се с облекчаването на безсъние, депресия, умора и главоболие.

Флоралната вода от салвия е събрала цялото това лечебно разнообразие на билката. Аз я прилагам най-вече в грижата за косата и скалпа и поддържането на неговия баланс. А в грижата за кожата използвам сутрин или вечер като първа стъпка след почистване на лицето.

Ползи от флорална вода от салвия:

 • Успокоява раздразнения скалп и лекува пърхут и себорея
 • Бори сърбежи, обриви и възпаления по кожата
 • Намалява и контролира омазняването на косата и кожата
 • Помага за спирането на косопада
 • Има ароматерапевтично действие и подобрява настроението

Лечебен исоп

След белия равнец, флоралната вода от лечебен исоп, отново ме впечатли като продукт на Bogatina. Тя отново е незаменима в грижата за косата и скалпа.

Bogatina флорална вода от лечебен исоп

Лечебният исоп или хисоп е билка, която се е използвала в грижата за кожата от древни времена. Цъфтяща в красиви лилави цветове, тя наподобява на външен вид лавандулата. Лечебният исоп в козметиката се прилага основно за заздравяване на рани за ускоряване на регенерацията на кожата.

Прилага се широко и в ароматерапията, заради едновременно стимулиращите и успокояващи свойства. Тя подпомага за регулиране на кръвното налягане и за нормалното функциониране на нервната система. Облекчава спазми в дихателната и нервната система, в стомаха и мускулите. Ускорява метаболизма и действа тонизиращо при болка и умора. Употребата на хисоп създава усещане за бодрост и енергия, ефективно облекчава състояния на емоционален дистрес.

Аз се радвам на заздравяващите свойства на водата от лечебен исоп основно в грижата за скалпа. Доверявам й се да го предпази от пресушаване, раздразнения и пърхут. Не пренебрегвам и терапевтичните й свойства, когато съм под стрес или имам тежък ден.

Ползи от флорална вода от лечебен исоп:

 • Лекува сърбящ и раздразнен скалп
 • Предотвратява появата на пърхут
 • Намалява зачервяванията по лицето при хипермия и розацея
 • Заздравява кожата и благоприятства облекчаването на екземи, натъртвания и незаздравяващи рани
 • Повлиява и намалява прекомерното изпотяване
 • Успокоява нервната система, премахва умората и повдига настроението

Приложение на флоралните води (таблица)

Най-лесно ще откриете подходящата за вас флорална вода като разгледате следната табличка, която съставих за вас:

Проблем Подходяща флорална вода
суха кожарозова вода, лавандулова вода, вода от немска лайка, вода от безсмъртниче
чувствителна кожавода от немска лайка, вода от безсмъртниче
мазна кожарозова вода, лавандулова вода, вода от маточина, вода от салвия
акнерозова вода, лавандулова вода, вода от немска лайка, вода от маточина, вода от безсмъртниче
дерматит, екзема, сърбеж лавандулова вода, вода от немска лайка, вода от маточина, вода от безсмъртниче, вода от бял равнец, вода от лечебен исоп
белезирозова вода, лавандулова вода, вода от немска лайка, вода от безсмъртниче
слънчево изгарянелавандулова вода, вода от немска лайка, вода от бял равнец
успокояване на раздразнениярозова вода, лавандулова вода, вода от немска лайка, вода от маточина, вода от бял равнец, вода от салвия
незаздравяващи ранивода от бял равнец, вода от лечебен исоп
тъмни кръговерозова вода, вода от безсмъртниче, вода от немска лайка
неравен тенрозова вода, вода от немска лайка, вода от безсмъртниче
зряла кожарозова вода, вода от безсмъртниче, вода вода от салвия
бръчкирозова вода, лавандулова вода, вода от безсмъртниче, вода вода от салвия
мазна косарозова вода, вода от маточина, вода вода от салвия
коса без блясъкрозова вода, вода вода от салвия
косопадлавандулова вода, вода вода от салвия
пърхутлавандулова вода, вода вода от салвия, вода от лечебен исоп
раздразнен скалпвода от немска лайка, вода вода от салвия, вода от лечебен исоп

Моите предпочитания

Bogatina флорални води предпочитания

На първо място в моите предпочитания е розовата вода. Нея използвам ежедневно като първа стъпка на чисто лице. Не оставам никога без розова вода. Помага ми особено при суха и дехидратирана кожа. Веднага връща живота и баланса в кожата ми. Видимо освежава и изравнява тена на лицето. А гледам да се възползвам максимално и от антиоксидантните й свойства.

Флоралната вода от безсмъртниче също влезе трайно в моята грижа за кожата. Освен, че я използвам заради противостареещото й действие, тя много ми помага при белезите ми от акне. В комбинация във вечерната ми грижа с шипково масло, резултатите не закъсняха. Помага ми и при лекуването на самото акне. Благодарение на нея, акнето изчезва по-бързо и ефективно.

Не на последно място в грижата за косата, много ми помогна водата от салвия. Моят скалп е много чувствителен със склонност към омазняване и пърхут. Водата от салвия драстично го успокоява и я ползвам след всяко измиване на косата. Впръсквам на мокра и чиста коса в корените. С постоянство раздразненият скалп се нормализира и пърхутът намаля. За мен в това отношение водата от салвия е незаменима.


Всички води от 100 мл на Bogatina са на цена от 3.99 лв. Предлагат се и в разфасовки от 300 мл и 1 литър.

Можете да разгледате целия им асортимент на техния сайтhttps://unidelivery.eu/kozmetika/bogatina или във Facebook страницата имfacebook.com/bogatina.bg

За 10% отстъпка от вашата поръчка можете да използвате код Hris10*.

*При всяко използване на кода, аз получавам малка комисионна.


Ако желаете да споделите нещо с мен, не се колебайте да ми пишете тук, във Фейсбук или в Инстаграм!

Предишна статияПърви впечатления: лазерна епилация в Satori
Следваща статияДрогерийни находки за 2021 | Бяла козметика

Оставете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here